由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2008年3月29日星期六

番茄煮鮑魚

這天和小學同學聚會,說起這道在《壹週刊》看到、周中師傅介紹的番茄煮鮑魚,於是把貼文找出來再貼一遍。

這道菜製法簡單,是省時省力又美味的菜色。

鮑魚很爽甜,以番茄同煮口味很清新,很好吃,我們把整盤吃得乾乾淨淨,一滴不留。



點擊 這裡 看製法。


13 則留言:

  1. 用蕃茄煮飽魚都幾奇喎!

    回覆刪除
  2. 要叫我公公試下先,真係無諗過可以有呢個組合~

    回覆刪除
  3. 老師:我開頭都覺得奇奇怪怪,但原來真係幾好食,又易整。

    鳴門:你一定成功既。

    基斯汀:原來寧才是大廚 ~~ ^^

    回覆刪除
  4. おいしそうです。^^

    回覆刪除
  5. 呢啲咁嘅天氣,番茄最醒神啊!

    回覆刪除
  6. 小彭:是呀 ~ ^0^

    大頭:是呀 ~ ^_^

    師妹:糖少許嘛 ~~

    回覆刪除
  7. 師姐:煮十分鐘咁耐,會唔會乾晒水呢?(除左最後落生粉水,中途要唔要加水架呢?)

    回覆刪除
  8. 番茄有水份,不過都要加些少水,我最後係唔會加生粉水,因我會用多 d 番茄,個汁本身都夠杰。

    仲有,鮑魚叫海鮮檔幫你劏乾淨晒就得,唔駛自己搞。

    回覆刪除
  9. 係呀.... 我煮飯好慢,等得來餓死左,況且寧有時唔係太喜歡我做嘅口味,既然係咁,我不如做食果個好d~

    其實煮鮑魚有無技巧呢?我驚煮我唔熟,又驚煮到熟得滯.....

    回覆刪除
  10. 你就好啦 ~ ^^ 我煮飯都好慢嫁,起碼要一粒鐘先有得食。

    一般 size 既鮑魚,10 分鐘好夠喇,而且據周師傅講,只要海產新鮮,唔熟都唔會有咩事 ~

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。