由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2008年5月23日星期五

08 最期待 …「奪寶奇兵」IV

昨晚看了期待已久的電影。

奪寶奇兵之水晶骷髏國
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
導演:史提芬史匹堡 Steven Spielberg

故事大綱:1957 年,正值冷戰時代,鍾斯博士(夏理遜福 Harrison Ford)與老朋友之子(沙拉保夫 Shia LaBeouf)遠赴秘魯拯救老朋友,更尋獲擁有神秘力量的水晶骷髏,最後找到傳說中的黃金迷城。俄國女軍官(姬蒂白蘭芝 Cate Blanchett)一直跟蹤,欲借助水晶骷髏征服世界。


喜歡夏理遜福,主觀地喜歡他的電影,至愛是「星球大戰」的 Han Solo 和「奪寶奇兵」的 Indiana Jones (Dr. Henry "Indiana" Walton Jones, Jr.)。



Han Solo

Indiana Jones

歲月催人,19 年後的 Indiana Jones 已不復當年,但也無損我的熱誠。夏理遜福的造型比想像中年輕,身形也保持得很好,雖然很多動作場面看得出是由替身頂上,我也感到十分滿意。

一貫的「奪寶奇兵」風格,緊張中附帶笑料,不但舒緩繃緊的氣氛,更令觀眾發出不少笑聲,特技做得很精彩,我想這部電影是成功的。



I. 1981(背景 1936)

II. 1984(背景 1935)

III. 1989(背景 1938)

IV. 2008(背景 1957)
「奪寶奇兵」系列電影中
不太喜歡第二集



8 則留言:

  1. 呢套我會睇呀!
    係喎,harrison ford 係你偶像啊!

    回覆刪除
  2. 我都會睇,最近最想睇呢套同豬鼻妹

    回覆刪除
  3. 原來距離上一集已經19年!

    回覆刪除
  4. 我都好想睇,雖然頭3集的內容全忘記了,但在當年電影上畫後,都有pc版的adverture game推出,集集我都有玩。不過而家入戲院對我黎講只望係夢想一個,留返睇碟吧!

    回覆刪除
  5. 佢呀... 好似無咩老到咁呀~

    回覆刪除
  6. Indiana Jones 我一集都未睇過......

    回覆刪除
  7. 大頭:我係喜歡 Harrison Ford 啫。

    鳴門:what is「豬鼻妹」?

    師妹:原先無諗過真係拍得成。

    溍溍爸:唔係「全忘記」咁誇嘛?兩公婆要享受下二人世界喎。

    B 朗爸:明珠台依排咪播緊 ~

    回覆刪除
  8. 基斯汀:有老到,不過比我想像中後生好多。

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。