由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2009年5月31日星期日

魚樂無窮 之 第 10 天

昨晚回家時在大埔墟倉促地買了一個新魚缸(HK$50)和一個小魚網(HK$5)。新缸體積(直徑約 11 吋、深約 5 吋)是夠大了,但清洗時發現原來質素並不太好,設計也不完善,相信很快要替牠們另置一個家。

小魚兒挺喜歡新缸,游來游去很樂似的
這天早上餵食時也很開胃

轉眼小魚兒來意粉家已是第十天,牠們像認得我,每當我接近便會飛撲過來,並表現得很雀躍,一定是以為有魚糧吃,哈哈。



6 則留言:

  1. 個缸暫時都OK丫, D 水可以多D 添...
    魚仔梗開心啦, 間屋大咁多...如果你再買過另一個魚缸, 咁依家呢個用o黎做乜好呢?

    回覆刪除
  2. 係呀... 以前細佬養果d金魚全部都認得人架...

    回覆刪除
  3. ayclui:咁又唔會即刻換住,再遲啲啲出去金魚街睇下先 ~~

    鳴門:暫時都唔會考慮 ~

    大頭、基斯汀:我始終覺得佢地係以為有野食 ~ 哈哈 ~~~

    回覆刪除
  4. ayclui:唔裝咁滿水係擔心魚仔會跳出黎,換水果陣條乸跳過兩次喇,巧驚呀 ~~~

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。