由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2009年8月22日星期六

魚樂無窮 之 95 ↘ 93

意粉愛清潔,兩缸 BB 魚因缸小而魚口多水特別髒,每晚須換掉 90% 以上的水才安心;媽媽和哥哥姊姊兩缸的水不是太髒,通常是隔天換,有時想偷懶會多隔一天,每次最少換掉 60% 的水,通常是在晚飯後進行。

22 Aug 2009 0:03

小小 BB 已有一個星期大,除了出生時一直沒再點算過。昨晚換水時決定把牠們和小哥哥姊姊混在一起,但缸太小了,於是這天便到「宜X」買了兩個直徑同樣是 28 cm 的玻璃碗當魚缸。


這個($29.9)是 BB 魚的新家

這個($69.9)是後備

這晚為 BB 魚換水時,順道進行大改組。

小哥哥姊姊仍然是 32 條,但小 BB 魚魚不知何解只有 50 條,傷心!
但 82 條小魚兒共處一缸也是夠可觀的

大哥哥與體型較少、未辨雌雄的四條遷到小缸
初時大哥哥很不安,不斷竄來竄去,幸好很快便安定下來
23 Aug 2009 早上加入 95% 疑似雄魚一條,即共 6 條

把媽媽魚缸裡的氧氣珠拿走,並把五條體型較大、應是雌性的遷進去
媽媽魚很 cool,好奇的姊姊魚不住靠近也毫不理會
23 Aug 2009 早上把剛發現的一條疑似雄性遷到雄魚缸,總數改為 5 條

22 Aug 2009 21:27 恢復三缸魚了
23 Aug 2009 魚口總數:82(BB 缸)+ 6(雄缸)+ 5(雌缸)= 93

最近在網上看到有人說,魚兒住在圓缸裡會產生精神問題,不曉得是否屬實,是不是該換方型的呢?



9 則留言:

  1. 我都香左下一條,大咬細,比人咬左忽尾,救唔番

    個X家嘅缸幾靚呀

    回覆刪除
  2. 點解媽媽魚個肚又好似脹脹地咁嘅?
    魚兒住在圓缸裡會產生精神問題 --> 唔係化?

    回覆刪除
  3. 日日都係要換水,咪周身唔得閒?果然係魚樂無窮。

    回覆刪除
  4. 鳴門:你都叫做知道死因,我係唔知幾時無左兩條果度慘嘛 ~~ $29.9 超值!今晚晌灣仔見到個超靚,不過要成 $300!

    ayclui:我都覺得係呀,不過比起前幾胎一生完又即刻脹已經好唔同喇。

    劉鄧:今晚起三缸都會晚晚換水喇,除左幾撈起啲 BB 有壓力外,一啲都唔煩,都唔晒半粒鐘。換完見到啲水清啲魚魚遊得開開心心咁,我仲開心呀!

    師妹:係 flexible,嘻嘻 ~~

    回覆刪除
  5. 再生您就超過一百條魚喇~

    回覆刪除
  6. 基斯汀:唔好喇啩,哈哈!

    回覆刪除
  7. 意粉, 換果d 水記得要用隔夜水呀...

    回覆刪除
  8. ayclui:屋企依家終日養住一至兩桶水。^^

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。