由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2009年8月24日星期一

魚樂無窮 之 二哥哥?

前日把大哥哥姊姊分缸後,昨天早上在雌缸發現有條魚魚竟斗膽追逐媽媽魚,細看牠除了尾巴有些斑點,身上並沒甚麼顏色,但魚鰭、身型及泳姿皆與大哥哥很相似,加上符合 ayclui 提供的「劍仔理論」,初步判定牠是二哥哥,於是馬上把牠遷到雄缸去。

紅色 - 大哥哥 黃色 - 疑似二哥哥

初時看到大哥哥不時纏著疑似二哥哥,是有點懷疑自己是否判斷錯誤的,但再三細看便越看越堅定,相信牠們只是兄弟情深吧。

到底雄缸是太小了,這晚搞定了放置的問題,明晚會給牠們換個大缸,好讓牠們住得寬敞舒服些。



8 則留言:

  1. 劍仔理論? 嘻嘻...個名巧勁呀 ~
    黃色嘅肯定係二哥哥~

    回覆刪除
  2. 會唔會改名呀?哥哥係咪叫Lesile呀?

    回覆刪除
  3. Broken_black:係頭十條比較上心啫。

    ayclui:我都有 95% 肯定嫁,嘻!

    鳴門:唔會啦,太過 involve 既話如果佢地有咩冬瓜豆腐(啋~啋~啋~)我會好傷心嫁 ~ @@

    回覆刪除
  4. 真係忙極了~ 不過又是另一番樂趣呀~

    回覆刪除
  5. 基斯汀:尋日真係好忙,不過好開心!^^

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。