由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2010年5月12日星期三

有機葫蘆瓜 ~ 實戰篇

從未吃過葫蘆瓜,到市場購買食材時只得憑想像。

決定以簡單的潮州風烹調


剖開看似節瓜但風味像絲瓜
原以為皮很硬但原來並非如此

這晚徹底背叛了阿蘇
肉末沒有分開炒過便投進瓜裡


雖然沒太用心
但賣相也不是太差

葫蘆瓜口感和味道像青瓜 + 絲瓜
相當清甜,我和 R 都挺滿意



11 則留言:

  1. 睇見都覺得好味,
    背叛阿蘇咪可以吃少d油囉~^^

    回覆刪除
  2. 吖~我忽然記起,好細個時住村,隔離個亞婆又係有種葫蘆瓜的,佢好似係將葫蘆瓜切薄片拎黎炒肉片。

    回覆刪除
  3. 還以為葫蘆瓜只可以曬乾給丐幫用來裝酒用的...哈哈~~

    歐巴桑

    回覆刪除
  4. 得喎~ 葫蘆瓜個樣似節瓜呀~比我就加D粉絲,減D肉末...^^
    背叛阿蘇咪可以吃少d油 --> 贊成! 我都唔 buy 阿蘇嘅~
    多謝意粉示範~

    回覆刪除
  5. 各位:雖然阿蘇煮野有好多地方我唔認同,甚至覺得可以 categorize 佢唔識煮(其他野),但我 buy 佢既態度、執著同堅持,所以我都算係佢既支持者 ~~~ :)

    師妹:我都覺得幾好食。

    劉鄧:我鍾意食腍既,不過相信嫩身既炒都好好食。

    鳴門:我覺得當水瓜咁煮蝦都好好味。

    歐歐:所以開頭我都以為啲皮會好硬。

    ayclui:個樣似節瓜但食落似青瓜,不過就無青瓜陣青澀味,唔知係咪因為係有機,味道好清甜,唔錯。

    回覆刪除
  6. ayclui:漏左講,我都鍾意食粉絲,但依家啲粉絲都唔好食既 ~~~ :(

    回覆刪除
  7. 意粉,有好食嘅粉絲O架...你去傳統果D雜貨鋪,買逐兩計,無packing果D粉絲丫...煙韌好多O架...煮耐咗都唔怕散哂.

    回覆刪除
  8. 係呀!粉絲有兩種架,貴的個隻係用純綠豆粉做架。如果買唔到,可以試下買泰國粉絲,都一樣咁好味。

    回覆刪除
  9. ayclui & 劉鄧:大埔無乜傳統雜貨鋪,試過晌街市買散裝既,覺得腍 pat pat,一煮就碎,仲差過超市果啲 ~~ :(

    基斯汀:如果唔係有人送,我諗我唔會買黎食 ~~~ :)

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。