由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2011年5月26日星期四

休むつもりだ

4 月底至 5 月初因復活節及勞動節假期關係,日語學校放了 3 個星期悠長假期,期間耽於逸樂,疏於溫習,真是一段美好時光。

最近身心狀態每況愈下,終日萎靡不振,但日語課程越來越深,要記的東西也越來越多,復課後倍感吃力,加上辦公室最近發生突變,未來一兩個月將會有很多未知之數,須倍加留神,竟然萌生輟學的念頭。

星期天的 Quiz 翻譯 20 句
只有一句半是完全沒錯
連自己也不收貨

這幾天反覆思想,決定完成已付學費的餘下兩課後(即 6 月初),暫時休學幾個月,休養生息,待炎夏過去再考慮何去何從。至於 7 月 3 日的能力試,如無意外我會以平常心如期應考,但一切得視乎身體及精神狀況。



12 則留言:

  1. 攰就抖下,叉下電先啦~~

    回覆刪除
  2. 師妹:最驚抖抖下就一路抖,哈哈哈 ~~~~~

    回覆刪除
  3. 又返工、又讀書,真係好攰架!
    何況,你仲要照顧魚魚,花草呢。
    停吓都係好事黎。

    回覆刪除
  4. d日文堂係愈來愈深架喇, 亦即係要愈來愈多擺時間落去, 覺得吃力就抖下啦, 抖夠先算~

    回覆刪除
  5. 謝謝大家的鼓勵,放完暑假,相信可以捲土重來。:)

    回覆刪除
  6. 係喇,放完暑假先講喇!
    能力試就唔好畀自己太大壓力喇~

    回覆刪除
  7. 帥哥:熱到病左呀我,かわいそう。(>_<)

    回覆刪除
  8. 加油啊... 不過不要太勉強自己呀... 保重身體要緊~

    回覆刪除
  9. 啊,就抖一下暑啦!抖完再來! (我也有可能9月再上番... 但應要由N4再從頭來過...)

    回覆刪除
  10. お久しぶり、vee さんも頑張ってね。

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。