由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2009年6月20日星期六

2009 年首個一號戒備信號

香港時間 2009 年 06 月 20 日 17 時的最新資料

天文台在上午 10 時40 分,發出發出今年首個一號戒備信號。下午 1 時,強烈熱帶風暴「蓮花」集結香港東南面約 360 公里,大致移向中國東南沿岸。「蓮花」今早有增強的跡象,但天文台表示,今日日間轉發三號強風信號機會不高。


備註:「蓮花」逐漸遠離香港,天文台於 6 月 21 日上午 5 時 45 分取消一號戒備信號。



13 則留言:

  1. 師妹:應該話係無咁焗。

    老師:我都係咁話。

    回覆刪除
  2. Maymay,
    邊樹涼咗呀?
    你無出街咋啩?
    我揪住袋書,仲去埋街市買餸煲湯,烈日當空,差啲中暑。

    回覆刪除
  3. 劉鄧:咁熱你仲煲湯巧勁呀,哈哈 ~~

    回覆刪除
  4. 我今日用真空煲煲湯,貪佢唔使長開火,無咁熱。嘻嘻!天熱無胃口,所以先煲個清潤湯水消吓暑,唔係真係食唔落飯。

    回覆刪除
  5. 我今晚食打風餐:隔夜湯、午餐肉同沙甸魚。^^

    回覆刪除
  6. 今朝落樓打波,有風又唔係好熱,
    不過到下晝就........

    回覆刪除
  7. 師妹:今日的確無尋日咁焗,但一定唔可以用個涼字囉,哈哈 ~~

    回覆刪除
  8. 基斯汀:尋晚天氣女郎話夏至之後一個月先係最熱既時間 ~~~ :P

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。