由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2009年8月2日星期日

魚樂無窮 之 1+1 = 3 暨小哥哥姊姊滿月

觀察了兩天,還是決定要媽媽和大姊姊分居,因牠們在一起餵食真的很困難。

把媽媽遷到小缸,開始時牠顯得有點激動,不斷竄來竄去,幸好很快便安靜下來。

媽媽魚慣住在大屋,可能不太習慣住小的
【千萬不要早產啊!拜託!】


大姊姊們獨佔大屋 一定很快活
牠們漸漸長出漂亮的顏色

9 + 29 = 38 齊齊全全 好不熱鬧
原來這天小哥哥姊姊滿月了


安頓好一切,看到悠然暢泳的魚魚,還有在躺沙發上好夢正酣的 husband,覺得很有滿足感!^_^



6 則留言:

  1. 畀我住慣了間大屋,要轉間細ge,都唔習慣啦~媽媽魚好可憐!以前游來游去都撞唔到缸邊,依家,游兩吓就要轉身!

    回覆刪除
  2. 團長:Welcome home!無法啦,佢咁好生養,哈哈!

    回覆刪除
  3. husband梗係等妳數魚等到訓左!數魚實在係世間難事之一,1、2、3....哎呀!一郁左又要數過....

    回覆刪除
  4. 老師:已經少左一缸啦,哈哈。

    鳴門:係呀,淨係媽媽魚有咋,因為個缸細吖嘛。

    大雄:梗唔係啦,用肉眼無可能數,係影左相慢慢數,仲要數幾張先可以確定。

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。