由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2009年8月26日星期三

魚樂無窮 之 忙しい火曜日

昨天中午到水族館買水草時忽發奇想,買了兩條具清道夫功能的「金青台」回家,滿以為牠們可以令水質清潔一些。

「金青台」每條身價 $10,是媽媽魚的一倍!
依水族館伯伯說對好水溫便可放進缸裡

我把一條放進雄缸,一條放進雌缸。

雌缸的一條由始至終也很激動,不斷在缸內高速鼠竄,不但沒履行清道夫的任務,更翻起缸底的污物,令水質一片混沌,雖然擔心媽媽和姊姊魚會受驚,也決定給牠多一點時間適應,可惜下班回家時發現情況並未有改善。

雄缸這一條比較平靜,亦似乎有執行清道夫的職務
只是間中亦會高速鼠竄

最後決定把牠們隔離,遲些再處理。

拿走清道夫,換過乾淨的水,欣賞魚兒暢泳時發現大姊姊竟然襲擊媽媽魚,不斷啄牠的尾部,更不是偶爾發生而是持續的,我最討厭暴力行為,於是把大姊姊單獨囚禁。

大姊姊(不知是否懷了孕)很不孝順!

拿走大姊姊,怎料二姊姊卻步其後塵向媽媽施襲,感到應拿走的是媽媽魚,於是又進行一次重組。

媽媽魚真可憐!
被女兒集體欺凌,難怪同居後總是悶悶不樂
為安全計還是讓牠繼續當獨居老人好了

至於兩條「金青台」,該如何處理呢?

28 Aug 2009 補充:早上醒來,發現其中一條歸了天
出門上班時把倖存的一條拿到村傍的小溪放生


大懲罰:罰四條姊姊魚沒魚糧一天。


數學題:意粉家現有多少魚魚?

1(媽媽)+ 1(哥哥)+ 1(姊姊)+ 1(BB)+ 1(金青台)= 5 缸魚

1(媽媽)+ 6(哥哥)+ 4(姊姊)+ 81(BB)+ 2(金青台)= 94 條魚


閒話家常:

意粉:「吖 ~ 好多網友話我養魚好忙,我又唔覺喎,你覺唔覺呀?」

Husband:「點都好過成日對住部腦吖 ~~」

意粉:「邊有呀 ~~~ 」



6 則留言:

  1. 大姐姐又有左?哈... 您咪不停地接生換缸接生換缸... 好好玩呀~

    回覆刪除
  2. 哎呀~
    150,002,邊個咁醒? 我走咗寶呀))))))))

    回覆刪除
  3. 至於兩條清道夫,該如何處理呢 -->我話比番賣魚伯伯啦, 睇下可唔可以換過D 魚糧, 或者換過幾條水草都好丫...

    清道夫要喺大地方四圍游o架, 唔可以困住佢地...

    回覆刪除
  4. 清道夫咪諗住真係咩都食,又或者曉拎部吸塵機出來幫妳做清潔先得架,佢地可能係藻類等食物,妳成日換咁多水同洗缸,邊有野比佢地食呀。

    回覆刪除
  5. 清道夫(唔可以)同孔雀一齊養,佢會啜其他魚條尾D“潺“,條魚會比佢啜死

    想吸青苔,同孔雀同養只可揀“小精靈“,細細條,你搵下啦

    要水清就要加沙或者水泵,無得懶

    回覆刪除
  6. 基斯汀:順其自然啦,唯有 ~~

    劉鄧:多謝支持啊!

    ayclui:唔打算拎番畀伯伯,會問下養開魚既鄰居要唔要,無人要就拎去山坑放生。

    溍爸:哈哈,都話意粉無知啦,我今日餵左少少魚糧俾清道夫,佢地又食晒喎。

    鳴門:我想啲水乾淨啲啫,唔敢再加野 lu ~~ 怕怕 ~~

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。