由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2009年11月16日星期一

大約是冬季


香港天文台在下午 4 時 20 分發出寒冷天氣警告,是自 1999 年有寒冷天氣警告以來入冬後最早發出的警告。

天文台預測明日本港天氣寒冷,市區最低氣溫約在 12 度左右,新界會再低一兩度。明日日間最高氣溫約 15 度。吹清勁北風,晚間離岸海域及高地間中吹強風。

展望:隨後一兩天早上仍然寒冷。


明報 2009 年 11 月 17 日星期二 08:10】寒冷天氣警告現正生效。一股強烈東北季候風為華南帶來寒冷的天氣,市區氣溫跌至 12 度,荃灣只得 9 度。九龍城、大埔、屯門、青衣、長洲 10 度。昂坪只得 4.9 度。

香港天文台於 11 月 19 日上午 11 時 30 分取消寒冷天氣警告。



6 則留言:

  1. 係打邊爐、飲啤酒的時候了!

    回覆刪除
  2. 今日都未算凍,應該聽日就黎料嘞~~@_@

    回覆刪除
  3. 好耐無呢種冷的感覺了~
    最好落埋雪!哈哈~

    回覆刪除
  4. 我仲未開暖爐,破紀錄

    不過屋企都著羽絨

    回覆刪除
  5. 薯嘜:我今晚食左煲仔飯 + 脆皮雪條,正!

    師妹:越夜越凍呢 ~~

    大頭:上個禮拜應該去攞啦,我今晚都的起心肝摷左啲冬天衫出黎咯。

    劉鄧:唔好喇啩 ~~~~ 加啲人造雪花好 lu ~~~~

    鳴門:好環保吖 ~~ 哈哈 ~~~

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。