由即日起,本網誌將無限期停止更新,各位朋友的支持和鼓勵,意粉銘記在心,有緣再見。15 Jan 2013 16:30

2011年6月2日星期四

蘭花以外

除了蘭花,還買了兩株有趣植物:

美國花旗蔘 @ HK$100
據檔主說全株皆可吃,枝葉可以滾湯
根部便是花旗蔘,插枝的需時三年,如用種子一年便成
相信要花點時間去搜證

檔主陳列的這株有很多花朵

但我選擇了枝葉茂盛的這株


買蘭花時覺得它很特別,便一併買下了


在大埔墟的園藝店看見這些貓草,店員說是給貓兒吃的,很有益云云,我沒有養貓,當然沒有買,純粹是八卦一番吧。

貓草 @ HK$5



7 則留言:

  1. D葉有冇花旗蔘味架呢?

    回覆刪除
  2. 貓見到(聞到)貓草會發顛架!

    回覆刪除
  3. To大頭: 呢種貓草唔會令貓貓發癲o架, 係清腸胃吐毛用~

    意粉, 你成日行花墟我咪有機會撞到你? ^^

    回覆刪除
  4. 師妹:未得閒研究呀,依個週末要幫佢換盆,因為得好少泥又實的的,天氣熱又晒,好快乾到葉都捲埋晒。

    帥哥:發癲?即係 like 定 unlike?

    ayclui:一次買幾盆係因為屋企無貨同埋最重要係蘭花可以掛起,唔多 ar 定,果日我好想買埋 paul 來自歐洲橄欖樹添呀,但一來因為唔平($328)二來真係驚唔夠位先作罷。撞我可能難少少,因為覆診係晌平日日頭,而且上次醫師話我已經好左好多,可以兩個禮拜先去一次,荷包無咁傷,哈哈。

    回覆刪除
  5. 係勁 like 呀~
    不過 ayclui 話唔係呢種喎

    回覆刪除
  6. 帥哥:人地幾時有話唔係呢種呀?

    回覆刪除
  7. 哈哈, 大頭&意粉, 呢種五雞屎($5)嘅草應該係小麥草啫, 貓貓like 果D通常係乾嘅, 有浸香味, 好似迷幻藥咁嘅效用, D貓貓一聞到就high 啦...不過又唔係隻隻都鍾意high o野, 起碼我以前隻貓貓就無反應...:P

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。